Kan man ansöka om studiestöd för hela utbildningen eller bara för ett läsår i taget?

I nuläget kan du ansöka om studiestöd för endast ett läsår i taget, i enlighet med nu gällande studiestödslag. AMS jobbar dock för att det skulle vara möjligt att ansöka om och bli beviljad studiestöd för en hel utbildning. Vi tror att en sådan ändring i lagen skulle bidra till kortare handläggningstider och snabbare besked om beviljat studiestöd till dig som ansökt.

Med anledning av vårt önskemål om ändring finns ett färskt lagförslag som, om det går igenom, skulle innebära att det blir möjligt att ansöka om och beviljas studiestöd för en hel utbildning. Lagförslaget är ännu inte godkänt. 

Om lagförslaget godkänns träder ändringen i kraft tidigast från och med 1.8.2024. Vi har trots det inte den tekniska möjligheten att bevilja studiestöd för hel utbildning redan från 1.8.2024. Det kräver utveckling och omfattande tester av både e-tjänsten Stuart och vårt handläggningssystem innan det blir verklighet. Det betyder att vi i nuläget inte kan ge exakt besked om från och med när vi kommer att kunna tillämpa den föreslagna ändringen. Avsikten är dock att få igång det så snart som möjligt efter att lagen träder i kraft.

Här hittar du nuvarande studiestödslag LL (2006:71) om studiestöd) 

Här kan du läsa det aktuella lagförslaget